EL CAMÍ CAP A LA SALUT

 Caminar és natural per a l’ésser humà,
ho ha fet durant quatre milions d’anys.

Tots sabem caminar.

Poses un peu davant de l’altre i repeteixes la seqüència. No cal fer res més. Simple oi?

Doncs a vegades hi ha persones que obliden que estem dissenyats per desplaçar-nos caminant. Les presses i la recerca de la comoditat a qualsevol preu ens fan oblidar la importància de moure’ns.

Caminar és un exercici perfecte per a qualsevol. Quan per fi som conscients de la necessitat de fer exercici per compensar totes aquestes hores que passem asseguts, el més senzill és començar per aquí.

No necessites massa elements per practicar-lo. Amb unes sabatilles còmodes n’hi ha prou. I, encara que la teva forma física no sigui la millor, pots adaptar la intensitat a les teves necessitats, incrementant a mesura que vagis millorant.

Aquest tipus d’exercici de baix impacte, és molt senzill d’adequar als teus gustos i possibilitats. És gratuït i no requereix un lloc específic. Pots sortir a caminar a l’hora que millor et convingui.

Els beneficis de caminar

Caminar almenys 30 minuts al dia ajuda també millora la densitat òssia, ajuda a reduir l’excés de greix i incrementa la massa muscular. Ganes equilibri i ajuda a cremar l’excés de sucre en la sang, millorant la diabetis.

Llavors es redueix la possibilitat de patir un infart de miocardi o cerebral, osteoporosi, diabetis tipus 2, hipertensió arterial, augment del colesterol sanguini, excés de pes o càncer de còlon.

L’exercici físic regular manté entrenats els músculs per a totes les activitats diàries, evitant dolors musculars, articulars i ossis.

Alhora ajuda a dormir millor, fer més bones digestions i mantenir un hàbit intestinal adequat.

Una forma física saludable ens capacita per fer més feina, rendir més en la nostra activitat professional, en els nostres estudis i fins i tot en les nostres diversions.

Fer exercici pot ajudar a abandonar el consum de tabac, de drogues o d’alcohol.

Quan una persona totalment sedentària comença a caminar cada dia nota una millora en la seva salut així com en el seu estat d’ànim. És ben sabut que l’exercici físic fa que se segreguin més endorfines, responsables d’un augment de la sensació de benestar. Millora l’humor i ajuda a veure la vida amb més optimisme

Un gran mitjà de transport…

El neuròleg José Ángel Obeso, director del Centre Integral en Neurociències de Madrid (Espanya) explica que quan una persona totalment sedentària comença a caminar cada dia nota una millora en la seva salut així com en el seu estat d’ànim. És ben sabut que l’exercici físic fa que se segreguin més endorfines, responsables d’un augment de la sensació de benestar. Millora l’humor i ajuda a veure la vida amb més optimisme.

El seu treball diari en els hospitals i el seu contacte amb persones que travessen processos de depressió, li han fet veure el terapèutic que resulta receptar “una hora de passeig diari”. I encara més, caminar, si pot ser, per un entorn natural.

“Els caminants no tenen obligacions, només el senzill plaer d’alliberar-se pas a pas en el seu camí”.

Segons el doctor, els beneficis no es noten en el primer dia, si no quan portem ja una setmana i caminar és un hàbit més en les nostres vides. És llavors quan vam començar a notar els seus terapèutics resultats:

– En caminar, el cervell no ha de preocupar de res. Caminar és fàcil, tothom pot fer-ho i si, a més, rep una dosi extra d’oxigen i de l’aire pur de la natura, se sent encara millor. És en aquest moment quan comença a estimular el nostre lòbul frontal, aquest que està relacionat amb la creativitat i l’estat d’ànim. Si a això li sumem l’alliberament natural d’endorfines, és llavors quan apareix la màgia. El cervell se sent més eufòric i optimista.

– Davant d’un millor estat d’ànim, apareix un augment de la creativitat. No hi ha pressions, l’hormona del cortisol que se segrega amb l’estrès desapareix i es trenquen aquests murs que, habitualment, ens porten el negativisme. És el moment en què veiem les coses d’una altra manera. Ens notem més relaxades, més entusiastes, més confiades.

Canvis que experimenta el nostre cervell caminant 30 minuts al dia.

Es tracta de caminar, de manera enèrgica, de manera que puguis parlar però no cantar. Com a mínim durant 30 minuts, tot i que si és possible, augmentar el temps millorarà els resultats positius.

Si no pots fer-ho de forma contínua, bé per falta de temps o perquè et resulta massa dur, prova de realitzar intervals de 10 minuts. I, per descomptat, tracta de moure’t durant el dia sempre que puguis: no facis servir l’ascensor, veu a la feina caminant…

Has d’incorporar a la teva vida diària l’hàbit de caminar. Per a això has de fer-ho cada dia. Tria el moment que millor et vingui, el recorregut que vulguis però no deixis de fer-ho cap dia. Si aconsegueixes instaurar l’hàbit, després ho trobaràs a faltar i no hauràs de forçar-te a fer-ho.

També és una bona idea utilitzar una cosa que compti els teus passos. Hi artefactes més o menys sofisticats que t’ajudaran a portar un control de la teva evolució. D’aquesta manera és més divertit i pots observar com evoluciones.

Tingues com marca 10000 passos diaris. És el nombre que marquen els experts com un bon objectiu a aconseguir, es diu que aquí està el límit de la inactivitat. Encara que, per descomptat, això depèn dels teus objectius i les teves possibilitats.

Repta a algun amic i compareu els vostres èxits. Afegir aquest punt de joc et donarà encara més motivació. I sobretot no oblidis que el moviment ajudarà a millorar la teva salut. I això és el més important.

Una gran diferencia: “reunitis” Vs conversació oberta constructiva

I TAMBÉ A L’EMPRESA

La salut dels treballadors reflecteix la salut de l’organització.

Cada vegada més es té consciència de la necessitat de tindre una empresa saludable i des de ANDLab tractarem de posar el nostre granet de sorra per impulsar el canvi també en aquest aspecte, que és responsabilitat compartida d’empresaris i treballadors.

Caminar et permet utilitzar el temps per a alguna cosa més. Pots anar acompanyat i aprofitar per mantenir una conversa amb algú. És una forma genial d’aprofitar el temps. Les reunions caminant són més productives, ja que en apartar-nos dels ordinadors i els mòbils, ens centrem únicament en el que s’està parlant. I a la major part de les persones els encanta aquest canvi d’ambient i millora la seva predisposició.

Si surts sol, també hi ha coses que pots fer, des de escoltar música fins a llegir llibres. Bé, llegir no, però segur que saps que existeixen els audiollibres, que et permeten escoltar el contingut. També existeixen els podcasts, que són com programes de ràdio amb innombrables temàtiques i durades. Assegurances que si busques una mica trobaràs algun que s’adapti als teus interessos i et permeti aprendre alguna cosa nova mentre millores la teva salut.

Tingues en compte que hi ha molts testimonis de músics o escriptors que reconeixen haver tingut grans idees mentre caminaven. I és que caminar millora la creativitat, ja que augmenta el flux de sang al cervell.

Sabies que...

Rutes ANDLab

Que l’exercici aporta múltiples avantatges a la salut és bastant conegut. Però moltes vegades es confon amb fer esport o amb la gran pallissa durant el cap de setmana.

L’esport és divertit i beneficiós sempre que es practiqui amb salut però les Rutes ANDLab no van d’això. L’objectiu és crear una rutina per tal d’evitar el sedentarisme i aprofitar que Andorra és un dels millors llocs per a fer-ho. Per gaudir dels beneficis que aporta l’activitat física no cal pujar el Comapedrosa cada cap de setmana, és molt més senzill.

Hem vist com caminades de 30 minuts diaris poden en qüestió de mesos donar lloc a millores considerables en els aspectes estructurals, bioquímic-metabòlics i emocionals. Però és freqüent sentir a tothom que “no té temps” o que “li dóna mandra”. Llavors que farem? Doncs apropar i afavorir tindre la solució a prop.

Andorra és un enclavament tranquil, sa i net, entre muntanyes i llacs, en plena convivència amb la naturalesa, marc ideal per al desenvolupament de la filosofia associada al projecte ANDLab. Però la majoria de nosaltres, sobretot durant la setmana laboral, giren l’esquena a tot això. No som conscients de el ben a prop que tenim les muntanyes o un ambient que ens allunyi del soroll de la ciutat. D’aquí neix la idea de les rutes saludables.

Ben a prop del centre d’Andorra La Vella, Escaldes Engorday o qualsevol capital de parròquia arribem al contacte a la natura o com a mínim a indrets on podem desconnectar en cada que sigui una mica de l’estrès, gaudir de l’aire pur, unes vistes fantàstiques i connectar-nos amb nosaltres mateixos. Perquè dedicar 30 minuts (o una hora) després de sortir de la feina o al migdia a fer aquest ritual és una de les millors inversions que un pot fer. Potser hi haura dies que no es podrá però molts que sí.

A més, el país disposa d’una sèrie de senders i camins ben propers als que s’accedeix en pocs minuts, perfectament adaptats per caminar freqüentment infrautilitzats. Sorgeix llavors la voluntat conjunta amb el comuns de fomentar caminades, que poden adaptar-se a l’estat físic de la persona i la seva disponibilitat de temps.

Entre les pautes que es donen per caminar, es recomana utilitzar calçat esportiu i roba còmoda, evitar les hores de màxima insolació, beure aigua abans de tenir set, fer estiraments després de la caminada i respectar les normes de seguretat viària.

Es dissenyaran diferents rutes saludables amb longituds entre dos i cinc quilòmetres, en terreny planer o amb pendent moderada, tenint en compte les barreres arquitectòniques, amb llum suficient per al vespre, amb fonts i bancs per descansar, i que s’accedeixen des de el centre de les ciutats, per no necessitar agafar el cotxe per anar a caminar. Algunes d’aquestes rutes potser seran de difícil accés durant l’hivern en cas de nevades intenses, però segur que hi trobarem una ruta o activitat física alternativa.

També és una eina de socialització, fomentant trobades entre amics, companys de feina, família o gent que acabem de conèixer per compartir aquesta grata experiència. Una oportunitat per fer un gir a les nostres vides, per començar a escoltar el nostre cos i ajudar-lo, però també per a la màgia que sorgeix quan aquest comença a alliberar el seu potencial, donant més vida als nostres anys i adonant-nos de les nostres capacitats. És també un repte per a l’empresa saludable, una obligació avui en dia però també una oportunitat per a tots.

Serà necessari garantir el bon estat dels camins, un mínim de senyalització i la correcta comunicació de la seva existència. Progressivament és podran introduir punts d’informació, per exemple a través de codis QR que ens portin a la web www.andlab.org, on s’anirà descrivint en detall aquesta iniciativa i cada recorregut.

També es fomentarà fer sortides en grup regulars per tal d’ajudar a aquells que no saben com començar o simplement per unir cada vegada més gent que han vist les possibilitats d’alguna cosa tan senzilla com posar un peu davant de l’altre.